Een gids voor Cheltenham Festival

Cheltenham Festival is het kenmerkende evenement van springpaardenraces in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Voor race-enthousiastelingen is het een van de meest opwindende tijden van het jaar wanneer de beste deelnemers in de sport het vier dagen lang in de Cotswolds om de grote eer strijden. Voor niet-ingewijden kan het echter een verwarrend concept zijn om te weten wat er gebeurt, wanneer en waarom. We bieden nu onze beginnersgids voor Cheltenham Festival aan, waarin alle belangrijke races worden uitgesplitst en wanneer ze in de loop van de week plaatsvinden.

Vroege stadia

Cheltenham Festival begint op een dinsdag en begint met de Supreme Novices' Hurdle. Hier strijden paarden van vier jaar of ouder om de titel op de horden. Het is de eerste springkroon die beschikbaar is voor jonge deelnemers en begint meestal aan een reis naar grotere dingen in de toekomst. De volgende stap is te zien in de volgende race, de Arkle Chase. Het is een van de prestigieuze races van de week en wordt gereden door beginnende jagers, die vijf jaar ouder en ouder zijn.

Een aantal grote paarden hebben hun stempel gedrukt op het Festival in de Arkle. De laatste grote race van de eerste dag is de Champion Hurdle. Het is een van de meest lucratieve evenementen op het festival en alleen achter de Gold Cup in termen van prestige. Alle trainers en eigenaren proberen de toon voor de rest van de week te zetten door het evenement te winnen. Honeysuckle heeft haar plaats in de geschiedenis geëtst door de wedstrijd vorig seizoen te winnen en wordt ondersteund om opeenvolgende races te winnen in de paardenraces op +188 op het festival in 2022.

Midden van de week

De races komen dik en snel op woensdag en donderdag, hoewel de grandeur iets zakt. De koningin-moederkampioen Chase staat woensdag centraal en beschikt over een aantal getalenteerde oudere achtervolgers over een race van twee mijl. Veel kwaliteitsconcurrenten hebben de Champion Chase gewonnen, die qua prijzengeld net achter de Champion Hurdle ligt. De Champion Bumper sluit de tweede dag af, de enige race van de week zonder obstakels. Het is puur voor jonge paarden in opkomst die in hun volgende seizoen hindernissen zullen nemen. Elite-races vinden ook op donderdag plaats, waarbij de Ryanair Chase en de Stayers' Hurdle de eetlust opwekken. Bij die evenementen is uithoudingsvermogen vereist in plaats van regelrechte snelheid, wat vaak voor drama zorgt in de late stadia.

Gold Cup vrijdag

Het evenement waar iedereen vier dagen op wacht, vindt plaats op vrijdag. De Cheltenham Gold Cup is de kenmerkende race van het festival en is de prijs waar iedereen naar hunkert. De elitepaarden op de National Hunt worden ruim van tevoren voorbereid en klaargemaakt voor een run op de Gold Cup, waarbij trainers hun plannen voor het hele seizoen rond die ene race ontwikkelen. Het wordt opgevoerd over drie mijl, twee stadiën en 70 yards en er zijn 22 hekken die tijdens de wedstrijd moeten worden ontruimd. Het is een test van snelheid, uithoudingsvermogen en karakter voor alle betrokken deelnemers. De winnaars van het evenement etsen hun plaats in de geschiedenis van het festival en de sport als geheel. Het is zeker de moeite waard om te kijken op de televisie of in persoon als je geluk hebt.

Begin met het typen van uw zoekterm hierboven en druk op enter om te zoeken. Druk op ESC om te annuleren.

Terug naar boven