Dyslexia Awareness Week - Dyslexie en hoger onderwijs

Hoeveel weet u over de realiteit en de ervaringen van het hebben van dyslexie tijdens het navigeren door het hoger onderwijs? In dit bericht deelt Rebecca haar ervaring, van diagnose tot het vinden van de positieve punten en het gebruiken ervan als een voordeel. Het is Dyslexia Awareness Week en we willen Rebecca's reflectie en tips met je delen, in de hoop dat we bewustzijn kunnen creëren en de universitaire ervaring toegankelijker kunnen maken.

Reis naar een diagnose

In mijn tweede jaar op de universiteit werd bij mij dyslexie vastgesteld. Ondanks dat hij veel van de karakteristieke kenmerken van dyslexie had – problemen met spelling en grammatica, slecht lezen en concentratievermogen, en moeite met het onthouden van boodschappenlijstjes, pincodes en wachtwoorden, hadden noch ik, noch mijn school de punten met elkaar verbonden. We gingen ervan uit dat ik geen dyslexie kon hebben omdat ik redelijk goed deed voor examens en graag leerde.

Tijdens mijn eerste jaar aan de universiteit werden de symptomen van dyslexie echter duidelijker voor de mensen om me heen en ik worstelde om ermee om te gaan. Ondanks dat ik uren aan een inhoudelijke en formatieve beoordeling had besteed, kreeg ik feedback met opmerkingen over de 'slechte structuur en woordenschat' en 'luie en onprofessionele spelling, grammatica en lay-out', wat leidde tot een verlaging van mijn cijfers.

Tijdens colleges had ik moeite om aantekeningen te maken en gelijke tred te houden met de docent. Ik vreesde seminars waar ik zou worden gevraagd om hardop voor te lezen, vaak struikelend en woorden verkeerd uitsprekend. Ik voelde me overweldigd en twijfelde aan mijn academische bekwaamheid om een ​​graad in de rechten te behalen.

Wanhopig op zoek naar wat steun, nam ik contact op met mijn persoonlijke tutor, die de eerste was die 'dyslexie' noemde. Binnen enkele maanden had ik een dyslexietest op de universiteit en kreeg de diagnose matige tot ernstige dyslexie.

Dyslexia Awareness Week -Dyslexia and Higher Education

Nadenken over de diagnose

Aan de ene kant was de diagnose een enorme opluchting. Het beantwoordde veel vragen en legde uit waarom ik tijdens mijn opleiding had geworsteld. Ik was echter ook bang dat deze diagnose het einde zou betekenen van mijn ambitie om academicus te worden. Hoe kan ik in de academische wereld werken als ik moeite heb met lezen en schrijven, presentaties geef, mezelf organiseer en een slecht kortetermijngeheugen heb?

Toen ik deze bezorgdheid deelde met de dyslexiehulpverlener, was ik aangenaam verrast om te horen dat de reis met dyslexie niet stopt bij een diagnose. In plaats daarvan is er een pakket van ondersteuning op maat om u te helpen op de gebieden die het meest uitdagend zijn.

Naast deze ondersteuning heb ik, vaak door toeval en experimenten, strategieën gevonden om mijn leerproces te vergemakkelijken. In deze blogpost worden mijn vijf beste tips gedeeld die mij als student en nu werkzaam in de academische wereld hebben geholpen.

Dyslexia Awareness Week -Dyslexia and Higher Education

TIP 1: De voorbereiding van een presentatie en lezing heroverwegen

Ik heb altijd moeite gehad met het geven van presentaties. De combinatie van het niet kunnen lezen van mijn script of presentatiedia's, het verkeerd uitspreken van woorden en belangrijke termen, en het worstelen om te onthouden wat ik van plan was te zeggen, bracht me in paniek en verdwaalde.

De eerste keer dat dit niet gebeurde, was op een conferentie. Ik was aanwezig als lid van het publiek; op het laatste moment was er echter een spreker afgehaakt en kwam er ineens een plek vrij. De organisator van de conferentie benaderde me met de vraag of ik interesse had om een ​​presentatie van 30 minuten over mijn promotiewerk te geven. Ze hadden mijn poster gezien en wilden graag meer horen. Ongewoon, zei ik ja! Het presenteren van mijn onderzoek aan experts uit de industrie was een kans die ik niet kon missen. De presentatie verliep vlot. Ik had geen slides en vertrouwde volledig op mijn passie voor het onderwerp.

Ik had een techniek gevonden die voor mij werkte. Intuïtief tegenwerken, overvoorbereiding en het schrijven van een script werkte niet voor mij. Toen ik een script had, had ik moeite om het te onthouden, ik kon het script niet snel lezen om mijn plaats te vinden en toen ik dat had, kon ik niet vloeiend hardop lezen. Voor mij belemmerde het script mijn vermogen om te presenteren.

Ik bereid me nu voor op een presentatie door voor elke dia een samenvatting te schrijven. Tijdens het oefenen minimaliseer ik deze samenvattingen tot een paar opsommingstekens en/of foto's. In de presentatiedia gebruik ik alleen afbeeldingen en heel weinig woorden, als mijn prompt (Figuur 1). Ik verwijs nu zelden naar de opsommingstekens, maar ik heb ze nog steeds op een kaart als vangnet. De reacties op mijn presentaties en lezingen waren verrassend positief. Toehoorders vinden de presentatie natuurlijk, ik 'lees niet uit een script', en makkelijk te volgen door de visuele hulpmiddelen en minimalistische aanpak.

Deze aanpak werkt mogelijk niet voor u. Wel is het belangrijk om te experimenteren met je manier van presenteren. Blijf niet hangen in een stijl die niet bij je past.

De University of Warwick organiseert fantastische workshops over het voorbereiden van presentaties die raken aan voorbereidingstechnieken, ademhalingsoefeningen en het beantwoorden van vragen van het publiek. Volg de links voor workshops voor Undergraduates en Postgraduates. De bibliotheek biedt ook een Moodle-cursus Present WISe die u begeleidt bij het maken van visueel effectieve presentaties.

Dyslexia Awareness Week -Dyslexia and Higher Education

TIP 2: Effectieve aantekeningen maken

Of je nu student of medewerker bent, effectief aantekeningen maken is een essentiële vaardigheid in de academische wereld. Als gevolg van mijn dyslexie heb ik een slechte concentratie en kan ik snel afgeleid worden. Als ik een artikel lees, kom ik zelden verder dan de eerste pagina zonder dat er nieuwe ideeën in mijn hoofd opkomen. Ik heb ook moeite om mijn aantekeningen te ordenen. Ik schrijf op een ongeorganiseerde manier en ben niet in staat om mijn aantekeningen op een later tijdstip te begrijpen. Om me op het artikel te concentreren, een uitlaatklep te bieden voor mijn ideeën tijdens het lezen en mijn aantekeningen te ordenen zodat ik ernaar kan verwijzen, gebruik ik de volgende techniek.

Ik splitste mijn A4-pagina in drie kolommen (1) notities over het artikel of de lezing, (2) mijn gedachten over het stuk en (3) de volledige referentie en paginanummer. Aan het einde van elke pagina schrijf ik een korte samenvatting. Ik gebruik verschillende gekleurde pennen om onderscheid te maken tussen de notities op het stuk, mijn meningen en de referenties.

Aantekeningen maken is een essentiële vaardigheid en het is de moeite waard om wat tijd te nemen om met technieken te experimenteren om er een te vinden die voor u werkt. Ga voor ondersteuning bij het maken van aantekeningen naar de pagina's Undergraduate en Master's Skills en meld je aan voor workshops. Bovendien kunt u een reeks notitie-apps en -software bekijken, samen met andere productiviteitstools op de bibliotheekwebsite.

Dyslexia Awareness Week -Dyslexia and Higher Education

TIP 3: SMART-lijsten maken

Een grote uitdaging voor mij zijn mijn slechte kortetermijngeheugen en organisatorische vaardigheden. Deze symptomen worden versterkt tijdens bijzonder drukke tijden van het jaar, bijvoorbeeld als ik een deadline nader. Ik vind het ongelooflijk gênant als ik iets vergeten ben te doen en me zorgen maak dat dit invloed heeft op de perceptie van mijn collega's en studenten van mijn bekwaamheid en professionaliteit. Om dit te overwinnen, heb ik een notitieboekje bij me en noteer ik alles wat ik die dag moet doen. Van de afwas tot het beantwoorden van een mail, ik noteer alles.

Bij het maken van lijsten is het belangrijk deze SMART te houden. Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Relevant en Tijdgebonden. In plaats van bijvoorbeeld 'maak een essay af', zeg ik 'lees artikel A', 'maak aantekeningen bij artikel A' en 'schrijf de inleiding'. Breek de grote taken op in kleinere, beter beheersbare taken.

Er zijn veel technologieën beschikbaar om uw organisatorische vaardigheden te verbeteren, zoals notitie-apps, agenda's, bronnen voor mindmapping en virtuele takenlijsten, aanbevolen op de pagina Bibliotheekproductiviteitstools.

Dyslexia Awareness Week -Dyslexia and Higher Education

TIP 4: Regelmatig pauzeren

De Pomodoro-techniek is een effectief tijdmanagementapparaat waarbij je 25 minuten werkt, een pauze van 10 minuten neemt en dit patroon herhaalt. Ik merk dat deze techniek mijn aandacht op een taak richt, omdat ik weet dat ik maar 25 minuten heb om eraan te werken. Na de pauze kom ik fris en vaak met nieuwe ideeën terug op mijn werk. Lezen en schrijven kan voor iedereen vermoeiend zijn, vooral voor mensen met dyslexie. Deze techniek zorgt ervoor dat je regelmatig pauzeert en klaar bent om te werken. Dat het voor mij werkte, wil niet zeggen dat het voor jou ook werkt. Kijk en probeer ook andere technieken.

Probeer de filters op de pagina Bibliotheekproductiviteitstools voor technologie die u eraan herinnert om pauzes te nemen.

Dyslexia Awareness Week -Dyslexia and Higher Education

TIP 5: Mijn laatste tip is: vergelijk jezelf niet met anderen

Het is heel gemakkelijk om onszelf met anderen te vergelijken. In het begin was ik erg veroordelend en hard voor mezelf. Ik vergeleek mezelf met mijn vrienden en was ervan overtuigd dat de wet niets voor mij was. Toen ik eenmaal stopte met mezelf onder druk te zetten om in een mal te passen en accepteerde dat ik taken anders doe en kan benaderen, maar nog steeds effectief, begon ik van mijn studie te genieten en de passie nieuw leven in te blazen die me ertoe bracht om bij Warwick te solliciteren.

Met Dyslexie komen veel positieve punten. Ik ben creatiever en ontwikkel vaak nieuwe ideeën. Ik kan snel mijn weg in een probleem vinden en valkuilen in argumenten signaleren die anderen niet zien. Het heeft mijn onderzoek ten goede gekomen op manieren die ik me niet had kunnen voorstellen toen ik voor het eerst werd gediagnosticeerd.

Met deze technieken ben ik in 2016 afgestudeerd met een eersteklas rechtendiploma en ben ik gaan promoveren in 2019/20. Sindsdien ben ik een Early Career Teaching Fellow in IATL en nu een Teaching Fellow in de rechten, waarbij ik het onderzoek nastreef waar ik gepassioneerd over ben.

Hoewel dyslexie veel uitdagingen met zich mee kan brengen, kan het worden beheerd en de diagnose brengt een scala aan positieve vaardigheden met zich mee. Als je het moeilijk hebt, neem dan contact op. Er is veel steun en advies zowel bij Warwick als via organisaties zoals de British Dyslexia Association.

Productiviteitstools

De nieuwe Productiviteitstools-pagina van Bibliotheken heeft filters voor uw studiebehoeften en voor welk apparaat u gebruikt, zodat u uw keuzes kunt verfijnen. Filters voor studiebehoeften bestrijken een breed scala van gebieden, zoals lezen, schrijven en aantekeningen maken, tot tijdbeheer en organisatie. Er zijn zelfs tools om het welzijn en het nemen van pauzes te bevorderen. Het gebruik van een software of app kan helpen bij het versterken en ondersteunen van nieuwe en gevestigde studievaardigheden, waardoor je productiviteit verbetert.

De bibliotheek biedt ook een scala aan diensten en ondersteuning voor studenten met dyslexie en andere leerproblemen. Bezoek de Bibliotheek Toegankelijkheid pagina's voor meer informatie.

Begin met het typen van uw zoekterm hierboven en druk op enter om te zoeken. Druk op ESC om te annuleren.

Terug naar boven