Hoe u door uw leeslijst navigeert

Voordat je op de universiteit komt, weet je misschien niet wat een leeslijst is, waarvoor deze dient en hoe je erdoorheen kunt navigeren. Lees verder om erachter te komen ... Door Francesca Cornick

Dus wat is precies een leeslijst?

Een leeslijst is precies hoe het klinkt, een lijst met door wetenschappers zorgvuldig samengestelde leesboeken die bij een bepaalde lezing/week/module horen. Deze lijst zal je van je docent krijgen als aanvulling op wat bijvoorbeeld in een hoorcollege of ter voorbereiding op werkcolleges wordt gegeven. Uw leeslijst kan worden geordend in essentiële lectuur en vervolgens verder lezen, of op type informatiebron.

Uw afdeling heeft mogelijk uw leeslijst toegevoegd aan het leeslijstsysteem van de bibliotheek (het wordt ook wel de mooie naam Aspire genoemd, maar daar hoeft u zich geen zorgen over te maken!). Zo ja, dan heb je geluk! Elk item op je lijst heeft een link die je rechtstreeks naar het materiaal brengt, waardoor je heel snel en gemakkelijk kunt vinden wat je nodig hebt. Met het systeem kunt u ook aantekeningen maken en prioriteiten stellen bij het lezen. Om te controleren of uw lijst in het systeem staat, zoekt u naar uw leeslijst op modulecode als u deze kent of door in de hiërarchie te bladeren. De kans is groot dat er ook een link naar uw lijst is vanaf uw modulepagina.

Mijn leeslijst is schrikbarend lang. Hoe kies ik wat ik wil lezen?

Kijk of iets op de leeslijst als essentieel is gemarkeerd - begin hiermee (aanbevolen en verder lezen is precies dat). Als u wordt gevraagd een hoofdstuk van een boek te lezen, hoeft u het boek niet per se van kaft tot kaft te lezen, omdat het misschien niet relevant is voor wat er in uw module wordt onderwezen. Het is belangrijk dat u uw leestijd effectief beheert om de nodige inhoud te dekken.

Hoe zit het met 'Verder lezen'?

De sleutel hier is om prioriteiten te stellen. Bepaal wat nuttig is voor uw eigen behoeften. Zal het item dat als verder lezen wordt vermeld nuttig zijn om te lezen in verband met een toekomstige opdracht of onderdeel van een examen? Misschien heb je gewoon een enorme honger naar kennis en wil je alles lezen dat ooit over een bepaald onderwerp is geschreven. Als dit het geval is, probeer dan een gezonde balans tussen werk en privé te behouden. (Overigens heb ik dorst naar chocolademelk).

Het is duidelijk dat hoe meer moeite u in het lezen steekt, hoe meer resultaten u waarschijnlijk zult zien, of dit nu ter voorbereiding op opdrachten, bijdragen aan seminardiscussies of examenresultaten is.

Moet ik de teksten op leeslijsten kopen?

Dit is aan jou en hangt af van de informatie die je docent je heeft gegeven. Is het item essentiële lectuur of verder lezen?

Als het boek een essentiële sleuteltekst is die veel gebruikt zal worden in de module en misschien in andere modules, dan wil je misschien je eigen persoonlijke exemplaar bij de hand hebben. Misschien wilt u echter controleren of de Bibliotheek een e-book beschikbaar heeft. Als je graag van een scherm leest, dan heb je overal en altijd toegang tot het e-book.

Je zou kunnen overwegen om samen te werken met een cursusgenoot om samen teksten aan te schaffen en deze zo nodig met jullie te delen (leuk spelen!).

Als het item op je leeslijst aanbevolen lectuur is en misschien alleen nodig is in verband met een bepaalde module en er zijn een aantal exemplaren in de bibliotheek, dan hoef je dit item waarschijnlijk niet te kopen. Uw geld kunt u het beste besteden aan een essentieel boek, waarnaar in een groter deel van uw studie zal worden verwezen.

Er staat een item op mijn leeslijst dat niet in de bibliotheek staat. Wat nu?

Het kan zomaar zijn dat er een boek is dat je niet kunt bemachtigen omdat alle exemplaren uitgeleend zijn. Dan kun je het boek via je Mijn Bibliotheek-account in de wacht zetten. De gebruiker die het boek heeft, krijgt dan een melding dat er iemand op het boek wacht en wordt gevraagd het terug te geven aan de bibliotheek. Vergeet niet te kijken of het boek in de leencollectie aanwezig is.

Vaak verwijst je leeslijst naar de laatste editie. Als alle exemplaren uitgeleend zijn, kunt u overwegen een eerdere editie te lenen, aangezien de bibliotheek vaak meerdere edities op voorraad heeft.

U kunt ook controleren of de bibliotheek een e-book heeft van het item dat u nodig heeft. Er zijn geen uitleentermijnen voor e-books, dus u zou ze op elk moment moeten kunnen openen.

Als u is gevraagd een artikel, hoofdstuk of uittreksel uit een boek te lezen, kunt u de pagina Cursusuittreksels van uw module bekijken om te zien of deze elektronisch beschikbaar is gesteld.

De bibliotheek moet door uw afdeling op de hoogte worden gesteld van items die op uw leeslijsten zullen verschijnen. Als u een item op uw leeslijst vindt dat de bibliotheek helemaal niet heeft, laat het dan uw Academic Support Librarian weten.

Verder gaan dan je leeslijst

Als je alle items op je leeslijst hebt geraadpleegd, wat dan?

Via de Bibliotheek heb je toegang tot een enorme hoeveelheid boeken, wetenschappelijke tijdschriften en databanken met actuele literatuur en informatie over jouw onderwerp. Profiteer van deze bronnen om echt vooruit te komen.

Voer uw sleutelwoorden in Bibliotheek Zoeken in om te zien welk ander materiaal beschikbaar is naast het lezen van lijstitems. Raadpleeg de Database-pagina en blader door de databases op onderwerp om te bepalen welke de meest geschikte informatie voor uw behoeften zal bevatten.

De sleutel tot het succesvol beheren van uw leeslijst is om prioriteiten te stellen, georganiseerd te zijn en de middelen die voor u beschikbaar zijn te maximaliseren. Welke tips heb je voor het succesvol beheren van je leeslijst?

Afbeelding: Kompas/Walt Stoneburner/CC BY 2.0

Zoals dit? Tweet dit!

#studieblog

Begin met het typen van uw zoekterm hierboven en druk op enter om te zoeken. Druk op ESC om te annuleren.

Terug naar boven