Hoe stop je met twijfelen aan jezelf?

Met het examenseizoen in volle gang, is het gemakkelijk om in een dip te vallen en te gaan twijfelen aan je bekwaamheid. Hier zijn een paar bemoedigende woorden om het gevoel van een 'bedrieger' van je af te schudden terwijl je de stress van de komende weken het hoofd moet bieden...

Het examenseizoen zal altijd een moeilijke tijd van het jaar zijn. Ik heb pas onlangs het plezier herontdekt om van Pasen te genieten, nadat ik de afgelopen acht jaar verwoed had herzien. Hoewel de moeite altijd zijn vruchten leek af te werpen, merkte ik dat ik elke keer dat er een reeks examens opdoemde, altijd precies hetzelfde dacht: 'Wat als dit het jaar is dat ik eindelijk betrapt wordt?'. Een snelle speurtocht op internet was voldoende om mij ervan te overtuigen dat ik zeker niet de enige ben. Dit psychologische fenomeen, dat bekend staat als het 'bedriegersyndroom', treft naar verluidt meer dan 70% van de mensen uit alle lagen van de bevolking op enig moment in hun opleiding of carrière!

De manier waarop het syndroom zich kan ontwikkelen, is geheel afhankelijk van het individu, iets dat door Valerie Young tot in detail wordt onderzocht in 'De geheime gedachten van succesvolle vrouwen…'. Young vestigt verschillende soorten 'bedrieger', van de 'perfectionist' die zichzelf buitensporig hoge doelen stelt en bijgevolg aan zichzelf twijfelt wanneer hij ze niet bereikt, tot de 'ruige individualist' die het gevoel heeft dat een verzoek om hulp een bekentenis is van mislukking. Persoonlijk denk ik dat ik in de categorie 'expert' pas (uitstekende aanduiding door Young daar), omdat ik soms het gevoel heb dat ik me een weg heb gebaand naar waar ik nu ben, in constant gevaar 'ontdekt' te worden.

Dat is niet verwonderlijk, gezien mijn achtergrond. Zoals het geval is voor veel studenten in deze tijd, ben ik de eerste generatie in mijn familie die naar de universiteit gaat, laat staan ​​probeert te promoveren. Veel leerlingen, vooral in Warwick, zullen het grootste deel van hun schoolleven in de bovenste paar procent van hun klas hebben doorgebracht. Plotseling bevinden ze zich op een universiteit, waar schijnbaar iedereen zal hebben voldaan aan de ongelooflijk hoge toelatingseisen om hun opleiding te volgen. Het is gemakkelijk in te zien hoe zo'n schok voor het systeem ertoe kan leiden dat een steek van twijfel aan zichzelf doordringt in het dagelijks leven. Dit is iets waar ik in het eerste jaar van mijn bachelorstudie echt moeite mee had. Inderdaad, het gevoel een bedrieger of bedrieger te zijn, kwam weer boven toen ik aan mijn doctoraat begon; Ik denk dat ze er altijd tot op zekere hoogte zullen zijn, op de een of andere manier.

How to stop doubting yourself

Hoewel dat misschien een ontmoedigend vooruitzicht lijkt, zijn er tal van manieren waarop je twijfel aan jezelf kunt aanpakken en, in sommige gevallen, kunt veranderen in een kracht. Allereerst is het belangrijk om je persoonlijke definitie van succes te bepalen, en ervoor te zorgen dat de doelen die je jezelf stelt realistisch en haalbaar zijn. Hoewel het misschien een goed idee lijkt om prestaties met vrienden te vergelijken, moet je voorzichtig zijn! Onthoud dat je alleen het beste kunt doen wat je kunt. Het stellen van doelen moet een persoonlijke beslissing zijn. Dat wil niet zeggen dat vrienden het niet kunnen helpen, maar pas op dat sommigen in staat zullen zijn om twee keer zoveel werk te doen in de helft van de tijd, terwijl anderen de helft van het werk zullen doen in het dubbele van de tijd. Je moet ernaar streven om jezelf te pushen, maar niet tot een punt waarop de doelen die je stelt volledig buiten bereik zijn. Voor mij hielp zoiets simpels als het schrijven van een lijst met doelen voor de dag en ze af te vinken als ik ze voltooide hier veel mee.

Een ander advies dat me goed van pas is gekomen bij mijn voortdurende pogingen om bedrieglijke gevoelens af te wenden, is om succes en mislukking op dezelfde manier te behandelen. Natuurlijk is het geweldig om ergens in te slagen, of het nu gaat om een ​​goed cijfer halen voor een examen, een marathon lopen of een stage lopen. In veel opzichten leren we echter meer van onze fouten. Met dit in gedachten, laat een 'mislukking' je gevoel van eigenwaarde niet verminderen, maar gebruik het om manieren te bedenken om in de toekomst te verbeteren. We leren allemaal van ervaring en het op deze manier behandelen van fouten kan de twijfel aan onszelf op zijn kop zetten.

How to stop doubting yourself

Onthoud ten slotte dat vrijwel iedereen in hetzelfde schuitje zit. Er zullen er zijn die uitstekend zijn in het onthouden van informatie en die vol vertrouwen de examenperiode ingaan. Maar, zoals de eerdere statistiek aangeeft, is de kans groot dat de mensen om je heen zitten te wachten tot de surveillant zegt: "Je mag beginnen." bent net zo zenuwachtig als jij. Ze hebben waarschijnlijk precies dezelfde twijfels in hun hoofd en zijn bang dat hun 'geluk' op het punt staat te eindigen. De belangrijkste hindernis is om jezelf ervan te overtuigen dat het geen geluk is, je bent gekomen waar je bent omdat je het kunt. Hopelijk kunnen deze fragmenten van advies je helpen dit aan te pakken en (zelfs een klein beetje) de druk te verlichten die gepaard gaat met deze tijd van het jaar. Veel succes de komende weken!

Begin met het typen van uw zoekterm hierboven en druk op enter om te zoeken. Druk op ESC om te annuleren.

Terug naar boven